skip to Main Content

Trauma en gehechtheid; taal van het lichaam

Lichaamsgerichte traumatherapie

8-daagse training verspreid over 8 maanden, open inschrijving

Deze training is geschikt voor professionals die de moed in zichzelf vinden om de ontmoeting met zichzelf en de ander écht aan te gaan.

Traumawerk is niet makkelijk en écht goede gespecialiseerde begeleiding is maar moeilijk te vinden, zeker als het complexer wordt zoals bij ontwikkelings-/ vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek.

Iemand die heel diep zit, heeft iemand nodig die heel diep kan komen. Slechts weinig mensen kunnen die diepte bereiken.

“Wie kan mij hier op deze plek bereiken? Wie ziet en begrijpt mij ook zonder woorden? Wie is geduldig, zorgvuldig, maar toch doortastend genoeg? Wie kan er bij mij blijven als mij dat zelf niet meer lukt? Bij wie ben ik met al mijn delen welkom?”
Zomaar een greep uit de vragen waar deze cliënten mee rondlopen.

We gaan voorbij de woorden en luisteren naar het verhaal van het lichaam.

Er zijn maar weinig psychotherapievormen of behandelmethoden die het genezend vermogen van het lichaam inzetten om de geestelijke en fysieke erfenis van trauma of problematische gehechtheid te verminderen. Hierdoor blijven therapeuten veelal afhankelijk van het narratieve (woordelijke) verhaal van hun cliënt. Door geen gebruik te maken van het lichaam als instrument voor therapeutische actie, wordt de cliënt een belangrijk en onmisbaar middel onthouden om tot zelfkennis en verandering te komen. Daarbij komt vaak, dat veel cliënten met dergelijke ervaringen in hun leven al de nodige gesprekstherapieën hebben gehad en het woordelijke verhaal over hun leven wel kennen.

Als therapeut leer je in deze training cliënten helpen veranderingen tot stand te brengen door middel van lichaamsbewustzijn. Je leert en helpt cliënten nieuwsgierig te worden naar de relatie tussen het lichaam, overtuigingen en emoties. Je leert deze te herkennen en op te merken hoe de manier waarop zij zichzelf in het hier en nu van de therapie presenteren, bijvoorbeeld door een uitspraak als ‘Ik ben niet goed genoeg’, niet alleen tot uitdrukking komt in hun sensaties, lichaamshouding, gebaren, ademhaling, loopwijze, autonome zenuwstelsel en bewegingen, maar daar ook op van invloed is.
Vervolgens leer je de cliënt om met bewuste aandacht te experimenteren, waardoor in het hier en nu van de therapeutische sessie nieuwe ervaringen kunnen worden opgedaan die vervolgens effect hebben op overtuigingen, emoties en patronen.
Tijdens de training zal de materie worden geïntegreerd in de persoonlijke ontwikkeling van jezelf en vervolgens van je cliënten.

“The impact of the intervention is dependent on the inner state of the intervenior.” - Joseph Jaworski

Of je nu beginnend professional bent of al jarenlang ervaring hebt, de reis gaat altijd verder, je ontwikkeling stopt nooit. In wezen heb je alles al in je en dat weet je maar tóch voel je het verlangen om je verder te ont-wikkelen. Het is belangrijk om goed voor jezelf en je groeiproces te zorgen, dat is de basis waaruit je anderen op weg helpt. Hoe verder jij reist op jouw pad, hoe verder je een ander kan meenemen op zijn/haar reis. Maak kennis met nieuwe mogelijkheden, verken nieuwe gebieden, laat je inspireren en zie hoe dit direct doorwerkt op de processen die je mag begeleiden.

Je leert in de training jezelf nóg bewuster in te zetten als belangrijkste instrument. In de training is er daarom veel aandacht voor het finetunen van jezelf. Je fijngevoeligheid en zintuiglijke scherpzinnigheid verscherpen en tegelijk je gronding verbeteren. Intuïtie en kennis komen op één lijn en gaan elkaar versterken en aanvullen. Middels onder ander containment, aandachtssturing en zelfregulatie leer je hoe je zonder iets te ‘doen’ je cliënt kunt helpen in verschillende fasen van (trauma)behandeling.
Dit alles zal jou als persoon ook meer balanceren.
Uiteraard ondervind je hier niet alleen bij traumawerk maar in elke sessie én in je dagelijkse leven plezier van.

Meer in verbinding met jezelf en het leven. Thuiskomen bij jezelf.

 • De training is geschikt voor iedereen die met mensen werkt in de vorm van hulpverlening, therapie, GGZ, coaching of onderwijs.
 • De training is GEEN opleiding tot trauma-therapeut.
 • Je hebt een gedegen basisopleiding gevolgd en HBO denk- en werkniveau.
 • Je beschikt over zelfbewustzijn en ervaring met zelfverkenning en bent bereid tot (verdere) introspectie. Bij de oefeningen ben je bereid jezelf als cliënt in te brengen.
 • Je bent een bevlogen en open-minded professional.
 • De training wordt gegeven in een groep van maximaal 8 deelnemers (vanaf groep M) Het kan wel zo zijn dat een cursist uit een vorige groep een gemiste dag komt inhalen.
 

 • Groep M – vrijdag (VOL)
  27-10-2023, 24-11-2023, 15-12-2023, 19-01-2024,
  02-02-2024, 01-03-2024, 22-03-2024, 26-04-2024
  online supervisie avonden: 19-03-2024 en/of 4-04-2024 (19:00 – 20:00)
 • (nieuwe training) Groep N – vrijdag (VOL)
  26-01-2024, 23-02-2024, 15-03-2024, 05-04-2024,
  03-05-2024, 24-05-2024, 07-06-2024, 28-06-2024
  online supervisie avonden: 28-05-2024 en/of 13-06-2024 (19:00 – 20:00)
 • (nieuwe training) Groep 0 – vrijdag (8 plekken beschikbaar)
  najaar 2024 – data volgen zsm

Onder voorbehoud van (tijdige) wijzigingen ivm trainingen in het buitenland aangaande 2024.

Betaling in termijnen

Het is mogelijk om de training in termijnen te betalen, vraag hier bij inschrijving naar wanneer je er gebruik van wil maken. We stemmen dan graag een regeling met je af.

Fiscale mogelijkheden

Volg je de training als ondernemer, dan zijn de kosten uiteraard zakelijk op te voeren. Houd dan eventueel rekening met het boekjaar.

Helaas zijn er vanuit het nieuwe STAP-scholingsregister nog geen mogelijkheden. Het CRKBO leidt niet tot opname in dat register.

We hanteren geen verplichte oefensessies of huiswerk, er is ook geen examen. Wel dien je te beschikken over de mogelijkheid het geleerde gedurende de training in de praktijk te kunnen toepassen zodat we casussen kunnen bespreken en ik je verder kan helpen in je ontwikkeling.

De reis die we maken tijdens de training biedt veel ruimte voor je persoonlijke proces, maar is desondanks geen vervanging voor traumatherapie. Soms kan deze training behoefte aan extra ondersteuning of therapie oproepen. Ik bied cursisten aan training (beperkt) de mogelijkheid om naast de trainingsdagen sessies bij mij te boeken.

In een aantal gevallen is accreditatie voor deze training afgegeven. Andere vragen mogen ten alle tijdens gesteld worden, maar er wordt geen garantie gegeven voor het daadwerkelijk aanvragen hiervan bij de betreffende beroepsvereniging. Wanneer de vraag met grote regelmaat terugkomt, zal deze zeker overwogen worden.

Ben je minimaal 7 van de 8 trainingsdagen aanwezig geweest, dan ontvang je een certificaat.

Hierop staan de studie-uren en de accreditaties ook vermeld.

 • Duur: 8 dagen (verspreid over ca 8 maanden)
 • Locatie: Hoofdweg 70, Klarenbeek (nabij Apeldoorn)
 • Kosten: €1650,- bij betaling in 1 termijn, €1680,- bij betaling in meerdere (3) termijnen
  Inclusief: uitgebreide reader, toegang tot de Online Academie (sheets van de presentaties, filmpjes, extra artikelen, etc), onbeperkt koffie, thee en water, versnaperingen en vers fruit.
  Je wordt verzocht zelf lunch mee te brengen.
 • Tijden: 09:30 – 16:00 (lunchpauze van 12.45 tot 13.30 uur)
 • Studiebelasting: naast de trainingsdagen is er verdiepende literatuur en tussentijds samenkomst met een oefengroepje.
 • Tussen bijeenkomst 6 en 7 en tussen 7 en 8 is er 60 min online supervisie.
 • Niveau: aantoonbaar HBO werk-/denkniveau met mensgerichte vooropleiding
 • Trainer: Linda Riemsdijk
 • Accreditatie: NFG (30 pnt), NvPA (48 pnt), NAP (48 pnt), NVAGT (48 pnt), SKJ (60 pnt)

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de start van een nieuwe groep? Schrijf je dan in voor de wachtlijst via de knop ‘aanmeldformulier’ hieronder.
Sta je op deze lijst? Dan krijg je straks als eerste de keus om te beslissen of je wilt deelnemen. Inschrijven op de wachtlijst verplicht je tot niets.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.

Back To Top