skip to Main Content

Linda Riemsdijk

oprichter, trainer, lichaamsgericht gezins- en traumatherapeut

Taal van ons lichaam

Gezins- en traumatherapie zijn voor mij in de afgelopen jaren een onlosmakelijke combinatie geworden. Al jaren zie ik als systeemtherapeut gezinnen in mijn praktijk met soms destructieve niet-werkende patronen; het onvermogen deze patronen te doorbreken en het verdriet en de pijn die daarmee samengaan. Sinds mijn verdiepte kennis over problematische hechting en (ontwikkelings)trauma en het in veel gevallen ten grondslag liggen aan de niet-werkende patronen ben ik mijn werk anders gaan inrichten.

De taal van ons lichaam leert ons waar we blokkeren en vastlopen in oude overlevingsmechanismen. Mechanismen die ons weerhouden écht in contact met onszelf en dus de ander te kunnen zijn. Contact dat noodzakelijk is om verbindingen weer te herstellen. Uitgaande van de veerkracht en het zelfgenezend vermogen waar we in onze kern allemaal over beschikken, welke we leren kennen door naar de taal van ons lichaam te luisteren, leert elk individu en daarmee elk gezinslid weer zeggenschap krijgen over zijn eigen lijf en daarmee leven. Via de vernieuwde verbinding met jezelf weer verbinding met de ander maken.

De kracht van deze manier van werken wordt ruim door de (neuro)wetenschap ondersteund, maar nog belangrijker, door mijn cliënten en eerdere cursisten als helpend ervaren. En het is de kracht van dit werk welke ik hoop over te dragen in mijn trainingen en andere activiteiten.

ons PALET

Op dit moment tref ik helaas nog steeds beperkte kennis in het onderwijs en werkveld over hechting en trauma en de effecten hiervan op individuen en hun relaties. Deels wordt dit beïnvloed door de inrichting van het Nederlandse zorgsysteem waarbij een diagnose noodzakelijk is voor er hulp geboden kan worden. Wat soms voor schrijnende situaties zorgt; ondanks professionals en (zorg)instellingen die hun uiterste best doen de juiste hulp te bieden en steeds weer antwoorden te vinden. Het Centrum voor Hechting en Trauma heeft een eigen manier ontwikkeld om professionals in hun streven naar werken vanuit kracht en verbinding te ondersteunen.Geen kant-en-klare oplossingen, maar een afgestemd product of traject passend bij de vraag die er ligt.

Persoonlijk, Actueel. Lichaamsgericht, Ervaringsgericht, Toepasbaar: ons PALET

Waar zijn we al geweest?

Dit is waar we voor staan

Het Centrum voor  Hechting en Trauma is opgericht door mij,  Linda Riemsdijk.
Zowel de basistraining als een groot deel van de andere activiteiten door mij worden verzorgd. Toch bestaat er ook de kans binnen het centrum en afhankelijk van de vraag die er ligt collega’s tegen te komen die dezelfde visie op hechting en trauma uit willen dragen. Het is gelukkig zo dat er naast mij collega’s zijn die het streven hebben om het belang van het lichaam, maar ook de effecten van trauma, het herstellen hiervan, evenals een problematische gehechtheid op de kaart willen zetten. Er meer bekendheid aan willen geven binnen het onderwijs en de hulpverlening. Waar collega’s soms net een andere expertise hebben, zal hier in overleg een samenwerking in worden aangegaan. Te denken valt aan thema’s als seksualiteit, chronisch ziek zijn, hoogbegaafdheid, verslaving, etc.

Wij waarborgen onze professionaliteit.

Dat betekent dat we als trainers:

  • een beroepsopleiding hebben gevolgd
  • onszelf blijven ontwikkelen, trainingen en opleidingen volgen en de laatste ontwikkelingen omtrent ons vakgebied volgen
  • elkaar blijven bevragen op elkaars expertise in de vorm van intervisie en supervisie
  • kritisch de ontwikkelingen in de gezondheidszorg blijven volgen en die keuzes maken die passen bij het welzijn van jou in plaats van ons eigen portemonnee
  • transparant werken naar elkaar en naar onze klanten toe
  • open en eerlijk met elkaar en met de klanten communiceren
  • jouw wensen en behoeften centraal stellen

Therapie

De therapeuten die deel uitmaken van het Centrum voor Hechting en Trauma hebben ook een eigen therapiepraktijk. Hieronder zijn links naar de verschillende praktijken te vinden. Dit zal zich verder gaan uitbreiden.

Praktijk voor Kind en Gezin,
Linda Riemsdijk

Een praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie, systeemtherapie en traumatherapie in Klarenbeek (nabij Apeldoorn)

Back To Top