skip to Main Content

DIEP – TV-uitzending en podcast

In mei 2021 mocht ik meewerken aan een nieuw TV-programma van de EO: DIEP.

Hier vind je de uitzending van DIEP, maar ook de podcast die erna nog werd opgenomen over ontwikkelingstrauma en hechting. Iets wat over ons allemaal gaat.

Rapper Donnie is opgegroeid zonder zijn vader. Maar hoe leer je dan het vaderschap nu Donnie zelf vader is? Hij doet enorm zijn best, maar vraagt zich wel af wat ‘een goede vader’ is. Psycholoog Erik Jongman, predikant (en zelf opgegroeid zonder vader) Kees-Jan Mulder en gezins- en traumatherapeut Linda Riemsdijk proberen daar antwoord op te geven tijdens deze diepe nacht.

Hieronder vind je de podcast over ontwikkelingstrauma en hechting. We staan stil bij de vraag hoe de manier waarop de relatie tussen jou en je ouders je leven vandaag nog kan beïnvloeden. Hoe we ooit uit noodzaak strategieën ontwikkelden die enerzijds mooie kwaliteiten opleveren, maar ons ook in de weg staan om écht jezelf te mogen zijn.

Van Overleven naar Leven

Ben jij opgegroeid met ouders die onvoldoende afgestemd waren op wat jij als kind nodig had? Dan ben je niet alleen.
Veel volwassenen zullen dit herkennen. Ik geloof nog steeds dat elke ouder met de beste intentie en met wat hij/zij destijds zelf beschikbaar had de kinderen opvoedt. Maar helaas betekent dit ook dat veel kinderen op bepaalde vlakken tekort komen. In vormen die we herkennen als een teveel aan iets negatiefs (mishandeling, misbruik – emotioneel, fysiek, seksueel) of een te weinig aan iets positiefs (verwaarlozing, emotionele beschikbaarheid en afstemming)

5 tips voor wanneer je je hierin herkent:

  • Wat je hebt meegemaakt bepaalt niet wie je nu bent; het zijn de strategieën die je toen hielpen (om te overleven) die je meedraagt tot in je volwassen leven. Toen had je geen keus. Die heb je nu wel. Jij kunt kiezen om het NU anders te doen.
  • Afwijken van je ‘oude strategieën’ is niet makkelijk. Ze worden namelijk ingezet op onbewust niveau. Wél kun je leren er iets naast te zetten. Een alternatieve optie.
  • Betrap je jezelf op zo’n oude strategie? Dan ben je al op de juiste weg. Bewustwording is de eerste stap. Welke neiging krijg je dan? Is het ook NU nog steeds noodzakelijk?
  • Het kan helpen om stil te staan bij de volgende vraag? “Wat is het allerergste dat er zou kunnen gebeuren?”

Als we het antwoord op die vraag tot op de kern afpellen is het antwoord altijd hetzelfde:
We zijn bang om de hechtingsrelatie te verliezen. Eenzaam te voelen, niets waard te zijn, verlaten te worden,
geen bestaansrecht te hebben, etc. Met alle onrust in je lijf die daarmee samengaat.
Deze angst was voor een klein kind kloppend. Die was namelijk volledig afhankelijk van die hechtingsrelatie.
Maar, klopt hij nu nog steeds?

  • Stel dat jij iets zou kunnen zeggen tegen dat kleine meisje of die kleine jongen die toen geen andere keus had? Misschien kun je iets van mildheid en compassie voelen voor hoe de strategieën je ooit echt hielpen. Dat opent langzaamaan de weg naar authenticiteit; worden zoals God je bedoeld heeft. Zonder oordeel ruimte in mogen nemen, grenzen aan kunnen geven, je uitspreken én…. geliefd voelen.

Wil je meer van DIEP? Op de website van de EO vind je naast de andere uitzendingen meer podcasts, nabranders en tips. www.eo.nl/diep

Back To Top