skip to Main Content

Boeken

De Tijger ontwaakt

Door schokkende gebeurtenissen kunnen mensen een trauma oplopen en onder meer last krijgen van slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en woedeuitbarstingen. De natuur heeft het anders geregeld: prooidieren zijn in staat om snel na een levensbedreigende situatie weer normaal te functioneren. Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie.

Lees veder

Sterker worden waar het pijn doet

Een boek voor mensen met krassen op hun ziel

Vaak worden we gekwetst door de mensen die het dichtst bij ons staan – onze ouders, partners, vrienden – of door mensen of situaties op school, op straat, in onderdrukkende maatschappijen en in oorlogsgebied. Hierdoor ontstaan diepe psychische wonden, oftewel: trauma.

Lees veder

Traumasporen

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Lees veder

De stem van je lichaam

In De stem van je lichaam gaat Peter Levine dieper in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Hij toont aan dat een trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Als de wond geen aandacht krijgt, kan iemand hier nog jarenlang last van houden. Centraal bij de verwerking van een trauma staat wat Levine noemt, de kracht van compassie.

Lees veder

Trauma en geheugen

In ‘Trauma en geheugen’ buigt succesvol schrijver dr. Peter Levine (ontwikkelaar van de ‘somatic experiencing’-methode) zich over een van de lastigste en meest controversiële vraagstukken binnen de traumatherapie: kunnen wij ons geheugen vertrouwen? Sommigen beweren dat traumatische herinneringen onbetrouwbaar en onbruikbaar zijn, anderen stellen daarentegen dat we ons op het geheugen moeten verlaten om ervaringen uit het verleden begrijpelijk te krijgen.

Lees veder

Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma

In ‘Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma’ combineert Janina Fisher actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheid met een praktische benadering voor de behandeling daarvan. In duidelijke bewoordingen die toegankelijk zijn voor zowel de cliënt als de therapeut, stelt ze een behandelmodel voor dat de nadruk legt op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie.

Lees veder

Het hele brein het hele kind

Een driftbui in de supermarkt, niet aan willen kleden, langs de kant zitten mokken in plaats van lekker meedoen, soms word je er als ouder knettergek van. Maar je kind maakt het je niet expres lastig, zijn brein is nog niet volledig ontwikkeld. Geen wonder dat je kind zo’n ongeleid projectiel lijkt – zo voelt het zich ook!

Lees veder

Parenting from the inside out

In this bestselling classic, child psychiatrist and coauthor of The Whole-Brain Child, Daniel J. Siegel and early childhood expert Mary Hartzell explore the extent to which our childhood experiences shape the way we parent. Illuminating important research in the field of interpersonal neurobiology, Siegel and Hartzell explain how the parent-child relationship directly affects brain development, and offer parents a step-by-step approach to forming a deeper understanding of their own life stories to help them raise compassionate and resilient children.

Lees veder

Het weerbare kind

Dit boek assisteert ouders en andere opvoeders bij het voorkomen en behandelen van trauma’s. Het is een praktische gids met voorbeelden die helpt bij het signaleren van stress en die de weerbaarheid van kinderen vergroot. Op deze manier kunnen zij gemakkelijker omgaan met een snel veranderende wereld waarin falen, prestatiedruk en turbulentie op de loer liggen. Levine en Kline bieden opvoeders eerste hulp bij de vroegste tekenen die een kind vertoont als het te veel negatieve prikkels te verduren krijgt.

Lees veder
Back To Top