Trauma en gehechtheid; taal van het lichaam
Lichaamsgerichte Traumasensitieve Therapie (LTT)
10-daagse jaartraining verspreid over 10 maanden
Lichaamsgerichte Traumasensitieve Hulpverlening (LTH)
8-daagse jaartraining verspreid over 8 maanden
Deze training is geschikt voor professionals die de moed in zichzelf vinden om de ontmoeting met zichzelf en de ander écht aan te gaan.
- Ruimte durven innemen, contact met je lichaam en emoties ervaren,
- behoeften voelen en uiten, maar ook dat wat je voedt tot je kunnen nemen,
- kwetsbaar durven zijn in contact,
- je grenzen aangeven of uitspreken waar je echt voor staat.
- een open hart in relaties en passie/vitale seksualiteit ervaren.
Herken je deze thema’s bij jezelf of bij je clienten? Het zijn de thema’s die samengaan met onze meest basale menselijk behoeften (volgens de NARM®) en kunnen, wanneer ze verstoord zijn geraakt door trauma of het niet geleerd hebben ervan, voor veel belemmeringen in ons dagelijks leven zorgen.
Trauma gaat per definitie over verbreken van verbinding. Verbinding (met delen van) onszelf, bepaalde vermogens, bepaalde lagen van een ervaring of met anderen en de wereld om ons heen.
Iemand die heel diep zit, heeft iemand nodig die heel diep kan komen. Slechts weinig mensen kunnen die diepte bereiken.
Wanneer er sprake is geweest van hechtingstrauma, emotioneel trauma, relationeel trauma of intergerationeel trauma (wat we met een verzamelnaam ‘ontwikkelingstrauma’ noemen), hebben we bepaalde overtuigingen over onszelf opgebouwd.
Deze overtuigingen zijn hardnekkig en belemmeren ons om op een andere manier met onszelf en onze omgeving om te gaan.
Het zijn precies die overtuigingen die traumawerk zo complex maken.
‘Ik kan anders over mezelf leren denken’ , ‘ik kan nieuw gedrag aanleren’, maar de kern van die overtuigingen houden we vast in ons lichaam door vormen van spanning en/of ineenstorting. Zolang we dat niet ook adresseren, zal er niet wezenlijk iets veranderen.
In de training leer je top-down en bottum-up werk met elkaar te verbinden.
“zelfhaat en schaamte kunnen we niet weg-reguleren”
Laurence Heller (founder of NARM)
We gaan verder dan regulatietechnieken. Met alleen het reguleren van jezelf of je cliënten dit leren, kom je er niet. De fysieke reactie die ontstaat bij stress, hebben we juist nodig om de kern van overtuigingen te adresseren, iets door te werken en tot integratie te komen.
Wanneer is regulatie wel helpend? Wat kun je dan doen en wanneer is er meer of iets anders nodig? Allemaal vragen die beantwoord worden tijdens de training.
Om je cliënten echt te kunnen helpen in deze soms uitzichtloze dynamiek en lastige patronen, word je gevraagd ze ook in jezelf op te zoeken. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat we onze clienten niet in de weg zitten van hun eigen groei. Deze training gaat dus niet alleen over hen. Hij gaat ook en zelfs in eerste instantie over jou.
“The impact of the intervention is dependent on the inner state of the intervenior.” - Joseph Jaworski
Kun jij leren aanwezig te zijn op een manier waarop jouw cliënten een correctieve hechtingservaring kunnen opdoen? Niet door de archeologische expeditie waarin het verleden uitgeplozen hoeft te worden. Maar gewoon in het hier en nu. Vanuit het vertrouwen dat dat wat onaf is voor de client zich hoe dan ook wel aandient in het contact. Juist daar kun je het verschil maken.
Je leert in deze training clienten te helpen veranderingen tot stand te brengen, juist via het lichaamsbewustzijn. Samen oprecht nieuwsgierig zijn naar de relatie tussen lichaam, overtuigingen en emoties is de ingang naar duurzame veranderingen.
Of je nu beginnend professional bent of al jaren ervaring hebt, de reist gaat altijd verder. Je ontwikkeling stopt nooit. En zeker bij het werken met thema’s die te maken hebben met ontwikkelingstrauma, des te meer we zelf geïntegreerd hebben, des te groter is de kans dat we onze clienten hun groei niet in de weg zitten. Dus heb jij de behoefte om jezelf nog verder te ont-wikkelen? Heb je misschien al best de nodige kennis, maar wil je die stap de diepte in maken?
Overdracht en tegenoverdracht is onoverkomelijk in de therapeutische relatie. Ons eigen huiswerk doen, kan voorkomen dat we het uit-acteren naar onze cliënten. Bewustzijn is hierin een belangrijke eerste stap.
In de training doe je actuele kennis op, kun je je laten inspireren en doorvoelen wat de impact is op jezelf en je groepsgenoten wanneer we samen met de materie aan de slag gaan. De training is interactief, ervaringsgericht en lichaamsgericht. Met elkaar geven we vorm aan de reis die we samen maken. Met je eigen verlangen (persoonlijk en professioneel) voor de training als rode draad.
Je leert jezelf nog bewuster inzetten als belangrijkste instrument en zintuiglijk scherpzinniger te worden. Intuïtie en kennis komen in de training op een lijn en gaan elkaar versterken en aanvullen.
Elke dag van de training heeft haar eigen thema, waarbij werken op het continuüm van connectie-disconnectie op de voorgrond staat.
Op naar meer verbinding met jezelf en het leven. Thuiskomen bij jezelf.
Therapeut of hulpverlener?
Ben jij therapeut?
Dan kun je je aanmelden voor de 10-daagse jaartraining (LTT). Hierin leer je je therapeutische vaardigheden verder verdiepen als het gaat om werken aan herstel van ontwikkelingstrauma middels begeleide oefensessies met elkaar (live supervisie).
Gedurende de training zijn er 3 online supervisies, waarin we de materie uit de training toepassen op jouw eigen casuïstiek (case consultation).
Ben jij hulpverlener of zit je in het onderwijs?
Dan kun je je aanmelden voor de 8-daagse jaartraining (LTH).
Twijfel je wat er beter bij je past? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprekje in. Deze gaat hoe dan ook vooraf aan de definitieve inschrijving.
Betaling in termijnen
Het is mogelijk om de training in termijnen te betalen, vraag hier bij inschrijving naar wanneer je er gebruik van wil maken. We stemmen dan graag een regeling met je af.
Fiscale mogelijkheden
Volg je de training als ondernemer, dan zijn de kosten uiteraard zakelijk op te voeren. Houd dan eventueel rekening met het boekjaar.
Helaas zijn er vanuit het nieuwe STAP-scholingsregister nog geen mogelijkheden. Het CRKBO leidt niet tot opname in dat register.
We hanteren geen verplichte oefensessies of huiswerk, er is ook geen examen. Wel dien je te beschikken over de mogelijkheid het geleerde gedurende de training in de praktijk te kunnen toepassen zodat we casussen kunnen bespreken en ik je verder kan helpen in je ontwikkeling.
De reis die we maken tijdens de training biedt veel ruimte voor je persoonlijke proces, maar is desondanks geen vervanging voor traumatherapie. Soms kan deze training behoefte aan extra ondersteuning of therapie oproepen. Ik bied cursisten aan training (beperkt) de mogelijkheid om naast de trainingsdagen sessies bij mij te boeken.
In een aantal gevallen is accreditatie voor deze training afgegeven. Andere vragen mogen ten alle tijdens gesteld worden, maar er wordt geen garantie gegeven voor het daadwerkelijk aanvragen hiervan bij de betreffende beroepsvereniging. Wanneer de vraag met grote regelmaat terugkomt, zal deze zeker overwogen worden.
Ben je minimaal 7 van de 8 trainingsdagen (LTH) of 9 van de 10 trainingsdagen (LTT) aanwezig geweest en heb je de eindpresentatie voltooid, dan ontvang je een certificaat.
Voor deelname aan de online supervisie-bijeenkomsten ontvang je een apart bewijs van deelname (LVSC/SKJ accreditatie).
Hierop staan de studie-uren en de accreditaties ook vermeld.
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de start van een nieuwe groep? Schrijf je dan in voor de wachtlijst via de knop ‘aanmeldformulier’ hieronder.
Sta je op deze lijst? Dan krijg je straks als eerste de keus om te beslissen of je wilt deelnemen. Inschrijven op de wachtlijst verplicht je tot niets.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.