Hechting & Trauma
Het expertisecentrum
De plek waar neurobiologie, hechtingstheorie en traumatheorie samenkomen.
De weg naar herstel
Er is zoveel theoretische kennis en research over deze thema’s beschikbaar. Zeker uit de laatste decennia, waarin de neurowetenschap veel nieuwe ontwikkelingen laat zien. Het Centrum voor Hechting en Trauma wil een plek zijn voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Waarbij onderzoek en de actuele theorie toepasbaar worden in ons dagelijks leven en in de klinische praktijk.
De neurowetenschap leert ons hoe ons brein zich ontwikkelt bij een gezonde ontwikkeling, maar ook wat er gebeurt wanneer trauma of verstoring in de hechting dit beïnvloeden. Het adaptieve vermogen van ons brein helpt ons om ons aan te passen in alle omstandigheden. Hieruit vloeit voort dat deze adaptaties uiteindelijk onze overlevingsstrategieën worden, die we meenemen in ons volwassen leven.
Het bepaalt niet alleen hoe we naar onszelf kijken en hoe we omgaan met onze relaties. Maar ook hoe (constant) actief onze stressrespons en zenuwstelsel zijn.
Negatieve jeugdervaringen, door verstoring van de hechtingsontwikkeling of traumatische /overweldigende ervaringen worden opgeslagen in ons impliciete geheugen. Zodra we in het hier en nu getriggerd worden, ervaren we opnieuw het nare gevoel van toen alsof we er weer helemaal middenin zitten. Precies deze ervaringen houden onze adaptaties of overlevingsstrategieën in stand.
"What fires together, wires together."
Inmiddels vertelt diezelfde neurowetenschap ons ook hoe ons brein in staat is nieuwe neurale paden aan te leggen. Dit kunnen we door correctieve ervaringen, van bijvoorbeeld veilige hechting, op te doen en door te laten dringen in ons lichaam. Wanneer deze ervaringen er vaak genoeg zijn, zal ons brein op den duur kiezen voor die route. Dit heeft alles te maken met dat we allemaal biologisch ontworpen en ‘bedraad’ zijn om richting veilige hechting en ‘leven’ te groeien. We hebben dus te onderzoeken wat ons tegenhoudt. Wat er in de weg staat.
Hoe je dat doet? Hoe je daar zelf in kunt groeien om meer je authentieke zelf te worden, te helen en meer veerkracht te ontwikkelen? Kijk dan bij het aanbod voor persoonlijke groei & ontwikkeling.
Wil je naast persoonlijke ontwikkeling ook leren hoe je je cliënten of leerlingen kunt ondersteunen in dit proces? Kijk dan bij professionele ontwikkeling en verdieping.
De trainingen bestaan uit theorie van onder andere:
“De spontane beweging in ieder van ons is richting verbinding met de ander, gezondheid en levendigheid. Ongeacht hoe teruggetrokken en geïsoleerd we zijn geraakt, of hoe ernstig het trauma is dat we hebben ervaren. Op ons diepste niveau, net als een plant zich spontaan naar het zonlicht went, is in ieder van ons een impuls om ons te bewegen richting verbinding en helen.”
Laurence Heller – Neuro Affective Relational Model (NARM®)